13-09-2021

In de markt voor financieringen zijn naar schatting zo’n 40 tot 50.000 particulieren actief. Via veelal particuliere investeerders wordt er jaarlijks zo’n €425 miljoen geïnvesteerd in het Nederlandse MKB. De particulier die zijn spaargeld activeert via crowdfunding, kan de economisch ontwikkeling van het MKB stimuleren en tegelijkertijd een mooi rendement realiseren.

In de achtste editie van deze interviewreeks spreekt Igor Kuijer (Horeca Crowdfunding) met de heer Collignon (investeerder op zijn platform) over zijn drijfveren om te investeren in crowdfundprojecten.

download hier het interview

Waarom zou je anderen crowdfunding aanraden?
In het huidige financiële landschap waar traditionele financiering via een bank meer op de achtergrond raakt is crowdfunding een open, moderne manier voor geldvragers en geldverstrekkers om tot elkaar te komen. Als geldverstrekker kun je zelf een risico overweging maken, daarbij ben je vrij om te kiezen in welke project voor hoeveel je wilt meedoen.
Projecten via Horeca Crowdfunding Nederland (HCN) worden aangeboden door een professionele organisatie die uitstekend communiceert met mij als geldverstrekker.

Waarom besloot je te starten met crowdfunding?
Eigenlijk heel toevallig, ik beleg al jaren in onroerend goed, aandelen, obligaties en vroeger spaardeposito’s. Ik was 6 jaar geleden uit eten bij een restaurant waar naast de menukaart een advertentie stond over crowdfunding, zo ben ik als eerste bij HCN begonnen.
Nu ben ik actief op 6 platforms nationaal en internationaal, bij HCN heb ik inmiddels geïnvesteerd in meer dan 100 projecten, naar volle tevredenheid.

Wat is je leukste investeringsproject en waarom?
Een bijzonder HCN project is voor mij een horeca gelegenheid in Ouddorp, wij brengen een groot deel van onze tijd door in Zeeland, dan is dichtbij Ouddorp en bij dit restaurant komen we graag. Bij ieder bezoek heb ik dan een gevoel van betrokkenheid, naast de uitstekende pannenkoeken natuurlijk.

Bij een aantal projecten is er sprake van incentives, je kunt aangeven of je daar gebruik van wilt maken, dat maakt het extra leuk.

Hoe maak je een keuze om te investeren in een crowdfundproject?
Het rentepercentage is voor mij geen doorslaggevend argument om wel of niet mee te doen. Ik kijk eerst naar het soort project. Uit welke branche komt de geldvrager, dat kan iets heel anders zijn dan het project.
Ook kijk ik of de ondernemer eigen middelen in brengt en ook of sprake is van garanties, of verpanding. Tot slot geldt voor HCN-projecten de sterren beoordeling. Maar eigenlijk zou ik er even naar toe moeten gaan en een oordeel ter plaatse vormen.