24-06-2021

In de markt voor financieringen zijn naar schatting zo’n 40 tot 50.000 particulieren actief. Via veelal particuliere investeerders wordt er jaarlijks zo’n €425 miljoen geïnvesteerd in het Nederlandse MKB. De particulier die zijn spaargeld activeert via crowdfunding, kan de economisch ontwikkeling van het MKB stimuleren en tegelijkertijd een mooi rendement realiseren.

In de zevende editie van deze interviewreeks spreekt Bram ter Huurne (Collin Crowdfund) met Cees Wisse (investeerder op zijn platform) over zijn drijfveren om te investeren in crowdfundprojecten.

Download hier het interview

Waarom besloot je te starten met crowdfunding?

Ja, dat was eigenlijk een beetje op een moment dat ik het helemaal niet verwacht had. Ik ben een tijd geleden, in 2010, gestopt met werken. Ik had toen een geschikte opvolgster in het notariaat. Iemand die mij graag wilde opvolgen. Dus toen dacht ik: ‘’Dit is het moment want misschien wil ze dat straks niet meer, of gaat ze naar ergens anders naartoe.’’ En dan start je met clubjes en dingetjes. Toen ben ik gevraagd voor een museumclubje. Dit was een heel interessant gezelschap. En een van de heren die bleek een adviseur te zijn bij Collin Crowdfund.
Toen ik mijn kantoorpand aan mijn oud compagnons had verkocht ben ik mezelf gaan informeren omtrent crowdfunding en ja, dat sprak mij bijzonder aan. Ik kreeg de indruk dat bij Collin het allemaal heel erg goed georganiseerd en zeer betrouwbaar was. Dat is voor mij erg belangrijk.
Hierna heb ik me ingeschreven en dat ging allemaal heel erg plezierig. Het personeel dat mij te woord stond was uitermate vriendelijk en deskundig. En zo ben ik er dus ingerold. Ik ben niet met spectaculaire bedragen begonnen maar ik ben met wat kleinere bedragen gaan beleggen. Zo is het eigenlijk gekomen en ik vind het nog steeds erg leuk.

Wat is je leukste investeringsproject en waarom?

Ik maak een soort mix van mijn investeringen. Er zitten nogal wat investeringen in met een hypothecaire zekerheid, maar ook zeker uitdagende projecten van ondernemers die bij een bank hele lastige en tijdrovende processen moeten doormaken om misschien iets te kunnen lenen.
Hier zitten geregeld interessante aanvragen tussen van bijvoorbeeld mensen die hun nek uitsteken en zelfstandig ondernemer willen worden, tot ondernemers die ik zelf ook goed ken en in welke ik extra vertrouwen in heb. Dit laatste brengt mij natuurlijk ook minder risico mee.

Waarom zou je anderen crowdfunding aanraden?

Ja, zeker wel. Een tijdje terug had ik het erover met iemand en die begon zowaar over Collin Crowdfund. Toen zei ik: ‘’Dat is ook toevallig, daar investeer ik nu ook al een paar jaar!’’. Ik heb aangegeven dat ik het een zeer gedegen platform vind. Hetzelfde hoor ik van verschillende deskundigen die ik ken, ook zij waren er ook zeer over te spreken. En dat zeg ik dus ook tegen vrienden: ‘’Ik zou het je echt aanraden om hier eens naar te kijken.’’

Hoe maak je een keuze om te investeren in een crowdfundingproject?

Bijvoorbeeld als een horecaman of -vrouw iets leuks wil gaan doen. Dan denk ik ook wel eens van: ‘’Nou, dat lijkt mij inderdaad ook leuk.’’ Ook al is het soms ver van mij vandaan, in Nijmegen of dergelijke. Maar dan denk ik: ‘’Nou, ik gun ze de kans.’’ Ik maak dan ook altijd nog een kopie van de investeringen en die stop ik dan in mijn map en dan kan je ze ook later nog eens teruglezen, ‘’Wat was het ook alweer?’’.
Nu gaat het vanwege Corona natuurlijk met sommige ondernemingen wat minder en dat maakt het moeilijker in te schatten in welke bedrijven ik wil investeren. Maar dat moet straks wel weer allemaal goed gaan komen denk ik. En als er een paar sneuvelen dan is dat inderdaad heel jammer voor hen en een beetje jammer voor mij.

Wat maakt crowdfunding voor jou bijzonder?

Ik ben nieuwsgierig naar hoe het gaat met de ondernemers waarin ik heb geïnvesteerd. Het zou bijvoorbeeld interessant zijn als je nog wat korte jaarstukken van de ondernemers zou kunnen inzien. En hoe gaat het als de lening is terugbetaald met de onderneming?
Maar ik realiseer me dat dit bijna onmogelijk is met de massa aan financieringen die jullie hebben. Maar toch zou het leuk zijn als je zo nu en dan van een van de ondernemers, aan wie je geld hebt geleend, een soort van verslagje krijgt.