04-05-2021

In de markt voor financieringen zijn naar schatting zo’n 40 tot 50.000 particulieren actief. Via veelal particuliere investeerders wordt er jaarlijks zo’n €425 miljoen geïnvesteerd in het Nederlandse MKB. De particulier die zijn spaargeld activeert via crowdfunding, kan de economisch ontwikkeling van het MKB stimuleren en tegelijkertijd een mooi rendement realiseren.

In de zesde editie van deze interviewreeks spreekt Douwe Westervaarder (MatchingCapital) met Sander (investeerder op zijn platform) over zijn drijfveren om te investeren in crowdfundprojecten.

Download hier het volledige interview

 

Waarom besloot je te starten met crowdfunding?

Omdat ik buiten de EU woon, kan ik geen hypotheek afsluiten voor een investeringsproject in Nederland. En ook voor elders in Europa is het buitengewoon moeilijk om een hypotheek te krijgen. En als het al lukt tegen slechte voorwaarden, wat zwaar drukt op het rendement en de investering niet meer aantrekkelijk maakt.

En om toch in Nederlands vastgoed te kunnen investeren ben ik rond gaan kijken voor alternatieven en uiteindelijk terecht gekomen bij Matching Capital. Dit is voor mij ideaal omdat het rendement erg aantrekkelijk is, en de inspanning met betrekking tot beheer, verhuur, onderhoud etc. nihil is.

 

Waarom kies je voor crowdfunding voor vastgoedfinanciering?

De reden dat ik investeer via crowdfunding is dat je met relatief kleine bedragen mee kunt investeren aan grotere projecten die anders buiten bereik zouden zijn.

Ik heb nu in acht projecten deelgenomen. Door mee te doen met meerdere projecten probeer ik te spreiden. Mijn portfolio is eigenlijk heel divers: appartementen, een rederij in Amsterdam, een winkelpand, en ik doe zelfs mee met een project in Amerika en een in Wales.

 

Hoe maak jij de keuze voor een crowdfunding project?

Matching Capital doet de risico-analyse aan de hand van het onderpand, verwachte huurinkomsten, enzovoort. Ik ga daar altijd in detail doorheen voordat ik besluit met een project mee te doen. Ik investeer eigenlijk niet op basis van specifieke kenmerken. Ik wil een beetje spreiden en doe liever mee met meerdere projecten.

 

Waarom zou je anderen crowdfunding aanraden?

Mijn ervaringen tot nu toe zijn positief. Dat heeft voor mij niet zozeer te maken met het feit dat het “crowdfunding” is, maar meer met de interactie met Matching Capital, de organisatie die ik gebruik voor mijn crowdfund investeringen. Dit gemak is voor mij belangrijk. Plus het geboden rendement, want laten we eerlijk zijn, daar is het uiteindelijk toch om te doen.

Ik denk dat crowdfunding voor iedereen geschikt is, en met name de kleinere beleggers.