15-03-2021

In de markt voor financieringen zijn naar schatting zo’n 40 tot 50.000 particulieren actief. Via veelal particuliere investeerders wordt er jaarlijks zo’n €425 miljoen geïnvesteerd in het Nederlandse MKB. De particulier die zijn spaargeld activeert via crowdfunding, kan de economisch ontwikkeling van het MKB stimuleren en tegelijkertijd een mooi rendement realiseren.

In de vijfde editie van deze interviewreeks spreekt Johan van Buuren (Waardevoorjegeld) met Derrick Flach (investeerder op zijn platform) over zijn drijfveren om te investeren in crowdfundprojecten.

download hier het interview

Waarom besloot je te starten met crowdfunding?
Sinds een aantal jaren is de spaarrente bij banken nagenoeg 0 procent. Ik besloot dan ook dat het zonde was om mijn spaargeld op de bank te laten staan. Nadat ik wat onderzoek had gedaan naar een goede manier om mijn geld te beleggen, kwam ik bij crowdfunding uit. Dit leek me vooral een aantrekkelijke manier van investeren vanwege het feit dat je er na het moment van investeren niet meer naar om hoeft te kijken. Ook het lage risico wat er verbonden zit aan het investeren in crowdfunding in vergelijking met bijvoorbeeld het beleggen in aandelen, sprak me erg aan.

Waarom zou je anderen crowdfunding aanraden?
Crowdfunding is een hele makkelijke manier om je geld passief te beleggen. Daarnaast help je er ook anderen mee om iets te doen waar ze het geld voor nodig hebben. Je loopt een klein risico en toch is het rendement zeker de moeite waard.

Hoe maak je een keuze om te investeren in een crowdfundingproject?
Ik kijk vooral naar de omschrijving die het crowdfunding platform geeft over het project. Waardevoorjegeld, het platform waarop ik investeer, geeft het risico van een project weer door een score van 1 tot 4. Als er veel risico aan een project verbonden zit, zal het rentepercentage uiteraard hoger zijn. Zelf hou ik er niet zo van om een erg risicovolle investering te doen en meestal beleg ik dan ook alleen in een project met gemiddeld risico of lager. Ook publiceert dit platform vaak een introductievideo van de onderneming waarin je kunt investeren. Deze kijk ik ook altijd om een beeld te krijgen van waar mijn geld heengaat.

Wat maakt crowdfunding voor jou bijzonder?
Met crowdfunding help je echt iemand. Dat kan bijvoorbeeld een beginnend ondernemer zijn die een bedrijf wil opstarten. Dankzij crowdfunding wordt dit dan mogelijk gemaakt. Als je investeert in crowdfunding heb je ook echt het gevoel dat je iets bijdraagt en voel je je een beetje betrokken bij degene waar het geld naartoe gaat. Zo heb ik bijvoorbeeld een keer geïnvesteerd in een wijnhandel.

Hierbij kreeg de investeerder als bonus een jaarlijkse rondleiding door de wijngaard en wijnschuur en een fles wijn cadeau. Helaas kon dat dit jaar niet doorgaan door de wereldwijde pandemie die momenteel heerst, maar zulke extraatjes maken crowdfunding voor mij een erg leuke en bijzondere vorm van investeren.

Wat is je leukste investeringsproject en waarom?
Eigenlijk vind ik elk project leuk omdat je bij alle projecten iemand helpt. Ook is het mooi om te zien waar je geld heengaat en wat diegene ermee doet door middel van de achtergrondinformatie die het platform verstrekt. Onlangs heb ik geïnvesteerd in een meerwaardeproject wat er voor mij toch wel uitsprong. De ondernemer vroeg de lening aan om een zorg- en wellnesshotel te bouwen, wat op zich zelf al een leuk doel is om aan mee te helpen.

Daarbij kwam echter nog eens dat de ondernemer een extra procent zou weggeven aan een goed doel. Elke investeerder kon kiezen naar welk goede doel zijn of haar procent zou gaan. Er waren 3 goede doelen die zich presenteerden in een filmpje. Ikzelf koos voor stichting MAF omdat hun verhaal mij erg aansprak. Op deze manier help je indirect ook nog andere mensen, wat het voor mij nog interessanter maakte om in dit project te investeren.