10-02-2021

In de markt voor financieringen zijn naar schatting zo’n 40 tot 50.000 particulieren actief. Via veelal particuliere investeerders wordt er jaarlijks zo’n €425 miljoen geïnvesteerd in het Nederlandse MKB. De particulier die zijn spaargeld activeert via crowdfunding, kan de economisch ontwikkeling van het MKB stimuleren en tegelijkertijd een mooi rendement realiseren.

In de vierde editie van deze interviewreeks spreekt Igor Kuijer (Horeca Crowdfunding) met de heer Van Ekelenburg (investeerder op zijn platform) over zijn drijfveren om te investeren in crowdfundprojecten.

download hier het interview

Waarom zou je anderen crowdfunding aanraden?

Je draagt echt iets bij. Bij spaargeld bepaalt de bank waaraan ze je geld uitlenen. Dan heb je geen idee. Nog even los van de huidige spaarrente die toch al 0% is. Ik investeer al jaren en merk dat mijn investeringen tot op heden heel goed gaan.
Ik zou dus altijd alleen investeren in projecten waar ik affiniteit mee heb en waar ik binnen kan lopen. Maar ik zou mensen niet adviseren om in projecten of sectoren te investeren die echt gewoon eenvoudig bancair gefinancierd kunnen worden. Dan moet er m.i. iets gewoonweg niet goed zijn. Als ik geïnvesteerd heb (in een horecaproject) en later een bezoek breng, dan ervaar je gewoon de oprechte waardering voor het vertrouwen dat je ze hebt gegeven bij de financiering.

Waarom besloot je te starten met crowdfunding?

Ik werd hierop geattendeerd door een compagnon. Maar ook omdat ik klanten kreeg die steeds vaker voor financiering bij crowdfunding aanklopten. Dus van beide kanten raakte ik bekend met de mogelijkheid rechtstreeks te investeren in bedrijven. In mijn klantenportefeuille heb ik een groot aandeel horeca. Die sector ken ik goed. Ik vind het belangrijk dat ik een investeringskans goed kan beoordelen. Er is maar 1 platform in Nederland dat volledig gespecialiseerd is in de horeca. Ik wil er zeker van zijn dat de beoordeling heel degelijk is. Los van mijn eigen beoordeling. Je moet gewoon kennis hebben van de sector om een casus goed te kunnen beoordelen. Dat gevoel heb ik niet bij andere platformen, want daar werken meer generalisten.

Investeren in horeca

De mensen achter Horeca Crowdfunding Nederland komen uit de sector en hebben echt verstand van zaken. Dat geeft mij vertrouwen. Sowieso word ik wat wantrouwend als bijvoorbeeld een zakelijke dienstverlener 8% rente gaat bieden. Dat zie ik bij andere platformen. Waarom 8% als een bedrijf gewoon bancair gefinancierd kan worden? In de horeca ligt dat anders. Daar zijn de bancaire rentetarieven al hoger dan gemiddeld. Dus voor de horeca is 7% of 8% rente vergoeding helemaal niet zo afwijkend. Het platform werkt ook samen met de top 100 van de horeca. Die zijn in mijn ogen nagenoeg risicoloos en dat blijkt gelukkig ook uit de uitbetalingen. Kortom: een mooi alternatief voor de lage spaarrente. Ik kan letterlijk binnenlopen bij mijn investering.

 

Wat is je leukste investeringsproject en waarom?

Dat is niet in één keer te beantwoorden. Vanuit een rendements/risico perspectief zijn investeringen in de grote ketens via Horeca Crowdfunding Nederland het leukst.

Maar ook vind ik het prachtig om een startup te helpen. Hoe mooi is het dat je hier een bijdrage aan hebt kunnen leveren. Zeker als je ze dan volgt op social media en ziet hoe goed ze bezig zijn. Soms zit er ook een leuke incentive aan een project. Dat is het voordeel van investeren in de horeca….

Zo kreeg ik een keer een VIP pas voor een investering in een club. Dan hoef ik dus niet in de rij te staan en dat geeft je wel een bijzonder gevoel.

 

 

Hoe maak je een keuze om te investeren in een crowdfundingproject?

Enerzijds op basis van de beoordeling van het platform zelf. Horeca Crowdfunding Nederland geeft het risicoprofiel weer via een sterrenkwalificatie. Bij 4 en 5 sterren projecten doe ik eigenlijk altijd wel mee. Als het een 2 of 3 sterren project betreft dan kijk ik wel naar de kenmerken van de horeca-onderneming.
Als het een klant of relatie van mij is, dan doe ik wel mee ongeacht het aantal sterren. Daar voel ik mij ook wel toe verplicht en dat doe ik met veel plezier.

 

Wat maakt crowdfunding voor jou bijzonder?

Vooral dat je kan zien dat je samen met andere investeerders een horeca-onderneming kan helpen. Ik vind het mooi om te zien dat het ouderwetse bancaire systeem inmiddels langzaam plaatsmaakt voor een nieuwe vorm van financieren. Dat gevoel van samen is gewoon mooi. Dus je draagt echt iets bij aan de samenleving en dan is het hoge rendement ook nog een hele bijzondere bijkomstigheid.