18-01-2021

In de markt voor financieringen zijn naar schatting zo’n 40 tot 50.000 particulieren actief. Via veelal particuliere investeerders wordt er jaarlijks zo’n €425 miljoen geïnvesteerd in het Nederlandse MKB. De particulier die zijn spaargeld activeert via crowdfunding, kan de economisch ontwikkeling van het MKB stimuleren en tegelijkertijd een mooi rendement realiseren.

In de derde editie van deze interviewreeks spreekt Jeroen ter Huurne (Collin Crowdfund) met Karel Godthelp (investeerder op zijn platform) over zijn drijfveren om te investeren in crowdfundprojecten.

download hier het interview


Waarom besloot je te starten met crowdfunding

Om en nabij 2014 ben ik vervroegd met pensioen gegaan. En toen kwam crowdfunding eigenlijk op het goede moment op mijn pad. Ik merkte dat ik klaar was met het bankengebeuren. Je zag dat na de crisis de bankenrente sterk daalde op de spaartegoeden. En ook de aandelenmarkten waar ik actief in ben geweest rommelden alle kanten uit. Kortom, ik had daar niet zo veel zin meer in.

Ik ben me toen gaan verdiepen in crowdfunding en dat beviel me erg goed. Vervolgens ben ik eerst begonnen bij een ander crowdfundplatform dan Collin, maar al vrij snel ben ik via Collin gaan investeren en dat bevalt me sindsdien erg goed.

 

Wat is je leukste investeringsproject en waarom?

Dat vind ik een lastige vraag. Er zijn heel veel projecten waar ik sympathie voor heb. Ik kan niet echt zeggen dat ik projecten leuk vind. Ik heb er vaak aardigheid in of voel er een bepaalde emotie voor. Dat zijn voor mij bijvoorbeeld ondernemers die er alles aan doen om de eindstreep te behalen. En ondernemers die echt iets durven neer te zetten en daar vol voor gaan ondanks, de soms, vele tegenwerkingen. Hoe ondernemers dan toch hun doel bereiken, daar heb ik sympathie voor.


Een voorbeeld van een leuk project is misschien dan toch wel het project van Brownies&downieS. Ik vond dat erg leuk en lief. Mensen die eigenlijk onrendabel in de maatschappij staan en die dan toch via een werkgever een rendabel bestaan hebben. Daar voel ik dan iets bij dat ik bij andere projecten niet voel. Bij dit soort projecten is het rendement voor mij dan ook niet het belangrijkste.

 

Waarom zou je anderen crowdfunding aanraden?

Het leuke van crowdfunding vind ik de persoonlijke betrokkenheid, dus dat je ziet waar je geld naartoe gaat. Crowdfunding is voor mij eigenlijk een sympathieke manier van beleggen. In de aandelenmarkt stop je het geld gewoon in een bedrijf of een markt. Bij crowdfunding kun je zelf beter beoordelen waar het geld naar toe gaat en of je dat bij jezelf vindt passen. Crowdfunding is zo langzamerhand een hobby van mij geworden die ik erg leuk vind.

Daarnaast kun je via crowdfunding een redelijk rendement opbouwen, mits je voorzichtig bent met wat je doet en waar je het doet. Er zijn natuurlijk erg veel platforms en je moet goed om je heen kijken wat wel en niet deugt. Collin straalt veel vertrouwen uit en in de afgelopen 6 jaar is het erg goed gegaan. Ik zou, en heb, crowdfunding dan ook bij bekenden aangeraden.

 

Hoe maak je een keuze om te investeren in een crowdfundingproject?

Daar ben ik scherper in geworden vanwege mindere ervaringen met een platform in het verleden. Daar werden namelijk beloftes gedaan over zekerheden die niet juist waren. Tegenwoordig kijk ik daarom goed naar de zekerheden die gegeven worden voor het geval dat het mis mocht gaan.
Ik vind het daarnaast natuurlijk ook belangrijk te kijken naar de ondernemer en het bedrijf zelf. Bij bedrijven die al langer bestaan, continue goed presteren en stevige hypothecaire zekerheden hebben, investeer ik sneller. Ik heb veel sympathie voor de hardwerkende ondernemer. Daar kijk ik ook naar.

 

Wat maakt crowdfunding voor jou bijzonder?

Wat het voor mij bijzonder maakt is dat je een goed beeld van het bedrijf en de ondernemer krijgt. Je weet dus waar je geld in ligt. Je voelt ook een bepaalde manier van verbondenheid. Soms weet ik dat investeren in een bepaalde investeringskans risicovol kan zijn, maar toch doe je het vanwege bijvoorbeeld het doel van de ondernemer.

Ook in de tijd van corona voel je de verbondenheid. Ik snap dat ondernemers nu niet kunnen aflossen, daarom denk ik: Laat het voor nu maar even zitten en los maar weer af in betere tijden. Dat vind ik veel beter dan dat banken snel overgaan tot liquidatie. De ondernemer wordt bij crowdfunding meer gesteund.

Dat menselijke, daar hou ik van. Ik hou er niet van iemand het mes op de keel te zetten. Ik denk liever in oplossingen. Dat zie ik terug bij crowdfunding en dat is wat het ook sympathiek maakt.