17-11-2020

In de markt voor financieringen zijn naar schatting zo’n 40 tot 50.000 particulieren actief. Via veelal particuliere investeerders wordt er jaarlijks zo’n €425 miljoen geïnvesteerd in het Nederlandse MKB. De particulier die zijn spaargeld activeert via crowdfunding, kan de economisch ontwikkeling van het MKB stimuleren en tegelijkertijd een mooi rendement realiseren.

In de tweede editie van deze interviewreeks spreekt Douwe Westervaarder (MatchingCapital) met Marc Winkel (investeerder op zijn platform) over zijn drijfveren om te investeren in crowdfundprojecten.

download hier het interview

 

Waarom besloot je te starten met crowdfunding?

Ik wil mijn spaargeld spreiden en daarbij een behoorlijk rendement realiseren, maar geen grote risico’s nemen. Ik startte bij Collin Crowdfund en Geldvoorelkaar in 2017.

Leuke projecten spraken me aan. Ik herinner me een matroos die het schip van zijn werkgever kon overnemen, en een klusser die een nieuwe bedrijfsbus nodig had. Dat vond ik interessant. Ik kon een goed rendement halen. Het risico beperkte ik door kleine bedragen te spreiden over veel projecten.

Op een gegeven moment zag ik bij Geldvoorelkaar een project voorbij komen waarin Matching Capital genoemd werd. Ik heb me georiënteerd op de website matchingcapital.com en werd direct enthousiast. Daar vroeg ik een kennismakingsgesprek aan. Douwe en ik hebben diverse aspecten van vastgoedfinanciering besproken en hij heeft mijn vragen beantwoord. Mijn vriendin en ik hadden voor het gesprek beiden geïnvesteerd in een project, en we doen na het gesprek vaker mee.

 

Waarom kies je voor crowdfunding voor vastgoedfinanciering?

Het crowdfundplatform zorgt voor de hypotheekakte waarin ik samen met de andere investeerders de eerste hypotheek heb. Omdat er geen bank of andere financier bij betrokken is, zijn we als investeerders de enige hypotheekhouders, wat veel zekerheid biedt.
Wat me positief verrast heeft, was het feit dat Matching Capital geen bemiddelingskosten in rekening brengt bij de investeerder. Ik doe dus “gratis” mee, er gaat niks van mijn rendement af.

 

Waarom zou je anderen crowdfunding aanraden?

Als je met veel kleine projecten meedoet, komt er een leuke geldstroom op gang. Geld dat je terugkrijgt en niet nodig hebt, kun je inclusief de rente herinvesteren. Dat is niet alleen leuk om te doen, je kunt op die manier mooi wat extra geld sparen.
Met Crowdfunding kan je participeren vanaf een paar honderd euro. Dat is geschikt voor iedereen die elke maand wat geld wil wegzetten. Meestal wordt het in 3 tot 5 jaar terugbetaald, dus elke maand een stukje rente en een stukje aflossing.
Als het gaat om grotere bedragen, waarbij je alleen rente terugkrijgt en na de looptijd pas je investering, moet je wel wat reserves hebben. Je bent het geld immers voor langere periode kwijt.

 

Wat is je leukste investeringsproject en waarom?

Mijn vriendin en ik zitten inmiddels in aardig wat projecten, alle met zekerheid van hypotheek. We proberen elk jaar aan 2 of 3 projecten mee te doen. Ik vond de financiering van een “Tiny House Boat” erg leuk.

Dit was een kleine financiering van ongeveer een halve ton. Met hypotheek op het perceel waar de boot is gelegen en daarnaast pandrecht op de boot zelf.

 

Hoe maak jij de keuze voor een crowdfunding project?

Voor mij is dat een combinatie van redenen. Enerzijds de duidelijkheid over de projecten, de rente en de looptijd. Anderzijds de zekerheid van het recht van eerste hypotheek met het gefinancierde vastgoed als onderpand.
Het instapbedrag is bij Matching Capital hoger dan bij andere platforms: € 5.000. Deze drempel dwingt je om een som geld apart te zetten om dit vervolgens in een betrouwbaar project te investeren. Dat is voor mij iets anders dan bijvoorbeeld 100 euro investeren in een nieuwe ijsmachine voor een kleine ijscoboer met matige jaarcijfers. Het laatste is in mijn ogen veel risicovoller.
Tot slot, de professionaliteit die Matching Capital uitstraalt. Ze zijn gespecialiseerd in vastgoedfinanciering en hebben daar duidelijk veel verstand van.